TUDATOS VÁSÁRLÓ / Mennyire etikusak a hazai brandek?

TUDATOS VÁSÁRLÓ / Mennyire etikusak a hazai brandek?

Mi a helyzet egy olyan magyar márkánál, amely kifejezetten a tudatos vásárlókra épít? A 2015-ben alapított Touch Me Not márka már a honlapjának nyitóoldalán is hangsúlyozza, hogy GOTS-minősítésű alapanyagokat használnak. Bilau Dea és Sáhó András hosszú és kacskaringós úton jutottak el a minősített textilekig. Azt mondják „innen már nagyon nehéz lenne visszafelé lépdelni, pedig biztosan egyszerűbb lenne más alapanyagot használni”.

Az alapítók minden interjúban, minden felületükön hangsúlyozzák, hogy ők csupán minősített textileket használnak. „Egyszer próbáltunk beszélni egy GOTS-varrodával. Amikor mondtuk, hogy 20-25 darab kellene, nagyon hamar ránk tették a telefont, hogy nekik erre nincs idejük, kicsik vagyunk” – meséli András. Kétszemélyes márkaként „a jelenlegi működésben nincs semmi olyan, amit minősíttetni lehetne. A minősítéshez mindent le kellene írni az áram- és vízfogyasztástól kezdve addig, hogy mi történik a hulladékkal. Nálunk ez egyelőre úgy működik, hogy ha varrni kell három pulcsit, mert elfogyott az M-es méret, akkor varrunk három pulcsit.”

És kik dolgoznak a termékeken? Sokan nem is hiszik el, hogy Dea és András három éve ketten készítenek mindent – sokszor napi 15 órában, mert nagyon komolyan hisznek abban, amit csinálnak. A ruhákat ketten szabják és varrják, az ingeknél egy – ahogy ők nevezik – „csodanéni” dolgozott be nekik. Magyarországon nagyon sok kis márka működik hasonlóan. Ha a vásárló arra kíváncsi, hogyan és milyen körülmények között dolgoznak, elég csak a tervezőkkel beszélgetni, akik sokszor maguk a készítők is. (...)

Olvasd el a teljes TUDATOSVASARLO.HU cikket itt!

Szerző: Mengyán Eszter

Back to blog