HUMUSZ / Úgy öltözködünk, mintha nem lenne holnap

HUMUSZ / Úgy öltözködünk, mintha nem lenne holnap

Vagy megtehetjük azt a szívességet a Földnek, hogy GOTS (Global Organic Textile Standard) minősítésű ruhákat vásárolunk. Magyarországon is készül már ilyen textilből: Bilau Dea és Sáhó András két és fél éve kezdett saját ruhamárka, a Touch Me Not gyártásába. Olyan ruhadarabokat szerettek volna készíteni, amelyek nemcsak a környezeti szempontból fenntarthatók, hanem szociális, emberi szempontból is vállalhatók.

A GOTS az egyik legszigorúbb standard az összes ruhaipari minősítés közül. Számos könnyebben teljesíthető is létezik, ami csak az alapanyag termelésére, vagy a vegyszerek felhasználására vonatkozik, és olyan is van, ami az előállítás emberi oldalát minősíti. A GOTS pedig mindez egyben, vagyis az ilyen jelzésű ruhadarab előállításával sem a környezetet, sem az embereket nem károsíthatják, vagy zsákmányolhatják ki.

Dea és András ruhái nemcsak jól néznek ki, de meglehetősen magas minőséget is képviselnek. Ennek természetesen ára van, de hát ez, ha jobban belegondolunk, éppen egybevág a slow fashion lényegével: nem kell húsz pulóver, hanem csak egy, de az legyen jó minőségű, amit jó viselni, ezért a gazdája megbecsüli, vigyáz rá, nem ül le benne a fűbe, és nem abban süti a rántott húst. (És persze a színe is semleges, így a többi ruhadarabbal jól kombinálható.)

A vásárlóik, Dea elmondása szerint, felerészben a dizájn miatt választják a Touch Me Not ruhadarabokat, felerészben pedig a környezettudatosan és felelősen gondolkodó fiatalok közül kerülnek ki. Ők pedig Andrással egy alternatívát szerettek volna kínálni a fast fashionnel szemben.

Kemény harcnak tűnik felvenni a versenyt a globális ruhaiparral, a termelékenység elé helyezni a fenntarthatóságot, még annak árán is, hogy több a munka, mint a haszon. Reméljük, ha lassan is, de egyre többen megértik, hogy miért lenne annyira fontos szembemenni a trenddel!

Olvasd el a teljes HUMUSZ SZÖVETSÉG cikket itt!

Szerző: Belső Olga

Back to blog