HOLYDUCK / Daalarna, Nanushka és a többiek – mennyire etikusak a hazai brandek?

HOLYDUCK / Daalarna, Nanushka és a többiek – mennyire etikusak a hazai brandek?

Egyre több hazai márka törekszik a fenntartható, etikus működésre, vagy új szereplőként eleve ebben a szellemben lép a piacra. A magukat fenntarthatónak valló magyar dizájnermárkák legtöbbje viszont nem rendelkezik olyan független tanúsítvánnyal, amely garantálná a valóban társadalmilag felelős gyártást, a jobb munkakörülményeket.

A fenntarthatóságra törekvő hazai brandek többsége Magyarországon gyártat. Előremutató, ha azt is vissza tudják követni, hogy a felhasznált alapanyagok előállítása mennyire fenntartható, környezetkímélő, és szociális szempontból megfelelőek voltak-e a gyártási körülmények.

A minősített alapanyagok közül az OEKO-Tex és a GOTS a leginkább használtak itthon – erről a két minősítőről itt olvashattok.

Kizárólag az utóbbival dolgozik a környezetbarát ruházati termékekre koncentráló WYHOYS. A sportosabb vonalat képviselő Touch Me Not, a táskákat és kiegészítőket készítő Malinko. A nagyobb hazai brandek közül 2018-as tavaszi-nyári kollekciójában már a Nanushka is használt GOTS-pamutot. De mi a helyzet a gyártással?

Olvasd el a teljes HOLYDUCK cikket itt!

Szerző: Mengyán Eszter

Back to blog