'CHESS' by Autistic Art X TMN támogatói kollekció 2022

'CHESS' by Autistic Art X TMN támogatói kollekció 2022


Autizmus Világnap 2022
Tudjuk, hogy az autizmus spektrum zavarral élő emberek nem csak ezen az egyetlen napon érdemelnek kiemelt figyelmet. Tudjuk, hogy a fennmaradó 364 napon is ugyanúgy velünk / köztünk élnek (és alkotnak), azonban mi egy nagyon jó lehetőségnek tartjuk a világnapot és az ehhez kapcsolódó programokat, hagyományokat arra, hogy a figyelemfelhívás mellett a tudatos és érzékeny hozzáállást is reflektorfénybe állítsuk.

Az Autistic Art Alapítvány együttműködései amiatt működnek fantasztikusan már ró ideje, mert amellett, hogy teljesen egyedi, mégis könnyen felismerhető jegyekkel operálnak az elkészült termékek esetében, adnak egy valóban megfogható használati tárgyat, amit a támogatásért cserébe haza vihet a vásárló -  ráadásul innentől kezdve ő maga is mintegy
önkéntes, büszke "reklámfelületként" él és mozog tovább, egyre jobban kötődve az adott darabhoz, minden egyes nappal tovább fűzve a történetét.

A mi történetünk
A közös darabok tervezése a mintaválasztással kezdődött, ami talán a legnehezebb rész volt. Itt sok-sok izgalmas rajzot kell elképzelni: vonalas, kitöltött, színes, fekete-fehér, absztrakt, figurális rajzok és ezek végtelen kombinációja, amiből választani lehetett - gyakorlatilag ott álltunk a cukorkabolt közepén és a döntés a mi kezünkben volt, mi pedig arra jutottunk, hogy a megszokott színeinkkel szembe helyezkedve a monokróm irányt választjuk és a minimalistább minták felé indulunk.

Így esett a választásunk Mészáros István rajzaira: a sematikus sakktáblákon a két legfontosabb, egymást támogató figura (király és királynő) különböző mozgásai és így eltérő stratégiái elevenednek meg.

A teljes motívum a papírcímkéken még megtalálható, azonban a szitanyomás során már csak a töredezett nyilakat, mozgási irányokat használtuk: így a stratégiák eltávolodnak már a sakktáblától és egyéni szinten értelmezhetővé válnak akár mindennapi helyzetekben.

Fontos eleme volt a rajzoknak István kézírása és a sakkfigurák megnevezése az adott rajzoknál: a KIRÁLY és a KIRÁLYNŐ, ezeket szerettük volna megjeleníteni a pulóvereken úgy, hogy első pillantásra ne legyenek láthatóak, csak ha direkt, önszántából megmutatja a viselőjük. A feliratok így az alkarra kerültek, amiket szemmagasságba emelve lehet a legegyszerűbben észrevenni és észrevetetni másokkal - ha így döntünk.

 

A kék szín

A kéket gyakran, mint az autizmus színét azonosítjuk, de vajon mi a szín üzenete, tudja-e mindenki, miért rendeznek ezen a napon kék futástól kezdve kék koncerteket - és miért borulnak ezen a napon kékbe a világ legjelentősebb épületei minden kontinensen?

Az autizmus színe azért a kék, mert az április 2-a világnappá történő megválasztása után az Autism Speaks szervezet megszervezett egy hatalmas, globális kampányt, aminek a legfontosabb eleme a világ szimbolikus épületeinek kékre világítása volt, ami futótűzként terjedt, és már az első évben többszáz ikonikus épület (köztük a Parlament épületének kupolája Budapesten) pompázott kék díszkivilágításban. 

Azóta a kék szín viselése az autizmus világnapon általánossá vált és a célja is megváltozott valamelyest: ma már nem kifejezetten az autizmus spektrumzavarral élőkre szükséges felhívni a figyelmet, a figyelem a legtöbbször megvan,

amire egyre nagyobb szükség van, az maga az érzékenyítés, a megértés, igény szerinti segítségnyújtás és az elismerés.

Emiatt a kék szín a kollekción belül mindenképpen prioritást élvezett a kellékek és részletek terén: a kezelési és papírcímkéktől kezdve a szövött címkéken át a nyakerősítő szalagokig mindenhol felbukkan és élénken világít azt jelképezve, hogy oda irányítsuk a figyelmet, ahova valóban szükséges.

 

 

A támogatás 

Célunk a teljesen átlátható, lekövethető, számszerűsíthető - és a vásárlók által is pontosan kiszámolható támogatási mód és összeg megálmodása, majd átnyújtása volt a pulóverek segítségével. Emiatt döntöttünk úgy, hogy

 

a 'CHESS' kollekció darabjainak értékesítéséből befolyó teljes bevétel 20%-a az Autistic Art Alapítványt támogatja közvetlenül

 

A kollekció
Összesen 4 féle pulóver készült 15-15 limitált, sorszámozott darabbal. A pulóverek 100% GOTS minősített biopamutból készültek.
- CHESS KING NUDE 
- CHESS QUEEN NUDE 
- CHESS KING ANTHRACITE 
- CHESS QUEEN ANTHRACITE 

 

 

MEGNÉZEM AZ ÁPRILIS 2-ÁN DEBÜTÁLÓ KOLLEKCIÓT

 

KÖSZÖNET
A kampány arcainak, Simon Marcinak és Tóth Réka Ágnesnek
A fotókért Wertán Botondnak
A grafikai munkákért Borbély Zitának
A szitanyomásért Lizicska Péternek
A varrodai munkáért Emesének, Noéminek és az egész varrodának
Back to blog